De organisatie van de jaarlijkse conferentie van de mondiale elite in Davos, het World Economic Forum, rangschikt de landen met de meest hoogopgeleide bevolking.

Nederland doet het bijzonder goed – verder staat de top vooral vol met Scandinavische landen en één Aziatische winnaar.

De lijst is onderdeel van het jaarlijkse Global Competitiveness Report. Elk land scoort tussen 1 (het laagst) en 7, gebaseerd op factoren als het aandeel van de bevolking dat aan een universiteit of hogeschool studeerde.

Daarnaast vroeg het WEF aan ‘business leaders’ in tal van landen om vijf vragen te beantwoorden, zoals hoe goed het onderwijs aansluit bij de arbeidsmarkt of hoe stevig bedrijven investeren in cursussen en de ontwikkeling van hun werknemers.

Hier de top 11, met Nederland op een mooie plek:


11. IJsland

Reykjavík. Foto: Dennis van de Water/Shutterstock

Score: 5.9

Ze zijn maar met 330.000 mensen, maar IJsland is wel degelijk een kenniseconomie. Hoewel het land wereldwijd gezien goed scoort, zijn de uitgaven per student in het laagst van alle Noord-Europese landen. Toegegeven, alleen Zweden staat ónder IJsland bij deze groep.


10. Nieuw-Zeeland

Foto: FLICKR/Loïc Lagarde

Score: 5.9

Nieuw-Zeeland staat steevast in de top van landen om te wonen en werken. Ook op educatief terrein is het land toonaangevend. Afgelopen september onthulde de regering een plan om online lessen aan te bieden waardoor scholieren en studenten niet meer per se aanwezig hoeven te zijn in de klassen.


9. Australië

Foto: Shutterstock

Score: 5.9

43 procent van de volwassenen in Australië is hoger opgeleid - op dat vlak dulden ze slechts zes andere landen voor zich. Maar het World Economic Forum baseert deze lijst specifiek op de opleiding van de gehele bevolking.


8. Verenigde Staten

Foto: Janias Tobias Werner/Shutterstock

Score: 5.9

Ook in de VS is het aandeel van hoger opgeleiden in verhouding tot de hele bevolking 43 procent.


7. Noorwegen

Foto: Reuters

Score: 5.9

Noorwegen heft veel belasting en investeert zwaar in onderwijs. Het zet per jaar circa 12.000 euro apart per leerling of student, van het basisonderwijs tot aan de universiteit. Dit is het op twee na hoogste cijfer in de OESO-landen.


6. Denemarken

Foto: Getty

Score: 5.9

Binnen de OESO geeft Denemarken een relatief groot deel van het overheidsbudget uit aan onderwijs, met een aandeel van ongeveer 8 procent. De kredietcrisis ging grotendeels aan Denemarken voorbij en in die jaren groeide het onderwijsbudget gewoon door.


5. België

Foto: Shutterstock

Score: 6.0

In België verhoog je met een hoger onderwijsdiploma je kansen op een baan enorm, aangezien de werkloosheid onder mensen met een universitaire graad of HBO-diploma slechts 3 procent bedraagt.

Lesgeven is bovendien een goedbetaald en gerespecteerd vak. Leraren verdienen gemiddeld 64.000 euro per jaar.


4. Zwitserland

Foto: Shutterstock

Score: 6.0

De overgrote meerderheid van Zwitserland heeft een middelbare-schooldiploma: 86 procent van de bevolking.


3. Nederland

Foto: Volha Kavalenkava/Shutterstock

Score: 6.1

Een derde van de Nederlanders tussen de 25 en 64 heeft een diploma van de universiteit, flink hoger dan het OESO-gemiddelde van 24 procent. Naast Frankrijk is Nederland ook het enige land in deze club waar kinderen doorgaans vanaf hun vierde naar school gaan.


2. Finland

Foto: Reuters

Score: 6.2

De reputatie van Finlands onderwijssysteem is net zo onverwoestbaar als de beroemde telefoons die het land lang exporteerde. Dat heeft veel te maken met met hoe leraren geselecteerd worden uit de de top van afgestudeerden en de eisen van master-diploma's voor een baan als docent.


1. Singapore

Foto: Flickr/aotaro

Score: 6.3

Singapore staat qua onderwijs bekend als een plek waar de druk om te presteren hoog is - vandaar de bijnaam snelkookpan. Wereldwijd scoren de leerlingen doorgaans hoog in exacte vakken.